Hrvat u Australiji

Nakon 27. pada na vozačkom ispitu optužio Udbu za urotu

Australija
Foto: Thinkstock
27.08.2016.
u 13:56

Ante se tad odlučio požaliti kraljici Elizabeti. Nedugo nakon što joj je uputio pismo, u poštanski sandučić primio je zanimljivu omotnicu

U Australiji se teško može dobiti posao bez vozačke dozvole. Tako je junak naše priče, hrvatski iseljenik, ispit polagao 27 puta, ali bezuspješno.

Vjerovao je kako su se neprijatelji urotili protiv njega, točnije jugoslavenska UDBA.

Početak je 70-ih i prošlo je svega nekoliko godina od Antinog odlaska iz domovine.

"Svi ispitivači su dobili naputak iz bivše države da me ruše zbog mog hrvatstva", rekao je naš sugovornik.

Zbog tolikih padova Ante se odlučio požaliti kraljici Elizabeti. Nedugo nakon što joj je uputio pismo, u poštanski sandučić primio je zanimljivu omotnicu. 

Kraljica mu se zahvalila na dopisu i odgovorila kako to nije područje njezine nadležnosti. Obavijestila ga je i da je žalbu proslijedila glavnom guverneru Australije.

Naš junak je jednom prilikom pred hrvatskom crkvom u Melbourneu nakon mise ponosno pokazivao kraljičino pismo: "Pogledajte tko mi piše!"

U međuvremenu je s nestrpljenjem čekao što će odlučiti o njegovom slučaju. Odgovor je brzo stigao.

Glavni guverner je obavijestio Antu da on ne može rješavati predmete vozačkih dozvola te ga je uputio na guvernera australske države Viktorije. 

Naš junak se ponovno pohvalio bližnjima kako se monarhija i dalje bavi s njegovim problemom.

Kraljičin predstavnik za Viktoriju proslijedio je slučaj premijeru koji je u istoj maniri kao i njegovi prethodnici pismeno zamolio svog ministra prometa da ponudi rješenje.

I tad su hrvatskom iseljeniku omogućili besplatan pristup ispitu, dakle 28. put.

No, Ante ponudu ipak nije prihvatio. Njegov brat Franjo položio je vozački iz drugog pokušaja i cijeli život ga vozio gdje je trebalo.

Komentara 16

Avatar pametnom_dosta
pametnom_dosta
19:15 27.08.2016.

Ha ha bilo kuda Udba - svuda

Avatar Merkwürdigliebe
Merkwürdigliebe
19:21 27.08.2016.

Monty Python!

DU
Deleted user
20:26 27.08.2016.

Zamisli lika, uvijek sam govorio da naši ljudi koji su otišli u te krajeve imaju istu pamet kao i tada kad su odlazili, imao sam priliku to vidjeti u rodbini i to je istina, zaostali iza normalnog života.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije