Kuhao je za Johnsona, Clintona i Tuđmana

Hrvatski iseljenik otkrio tajne Buckinghamske palače: Kraljica Elizabeta i princ Charles nisu bili izbirljivi u jelu

Ivo Paić
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/3
18.01.2017.
u 09:13

Novi život Paić je započeo u dalekoj Australiji. Odlučio se za grad Melbourne koji mu je s godinama, točnije desetljećima, prirastao srcu kao i cijeloj njegovoj obitelji

Kada je 2001. kročio na hrvatsko tlo, prvi put nakon 42 godine, i došao u rodno selo Bićine pokraj Skradina, iseljenik Ivo Paić nije mogao pogledom pronaći rodni dom. 

"Stajao sam nedaleko od mjesta gdje sam mislio da bi trebala biti rodna kuća koju su sagradili moji roditelji, ali nje nije bilo tamo. Otišao sam do susjeda, pokucao na vrata, predstavio se i pitao gdje je 'starina'. Tada sam saznao da je kuća porušena u Domovinskom ratu. Država ju je obnovila pa je nisam prepoznao".

Ovako nam je svoju iseljeničku priču počeo pripovijedati Ivo Paić koji je rodni zavičaj napustio daleke 1957. godine kao politički emigrant. 

"Morao sam bježati iz komunističkog režima nakon što sam stavljen na njihovu 'crnu listu'. Najprije sam otišao u Italiju gdje sam se zadržao neko vrijeme, a onda sam se našao u Legiji stranaca u kojoj sam proveo dvije godine. Jedno sam vrijeme radio u Londonu i to kao glavni kuhar u Buckinghamskoj palači. Svakog dana kuhao sam za kraljicu Elizabetu i njezinu obitelj. Princ Charles, prestolonasljednik, tada je bio klinac. Nije bio izbirljiv u jelu, kao ni kraljica koja nije 'izvolijevala', kako bi se to od nje moglo očekivati. Jedno sam vrijeme bio i glavni kuhar na kraljičinoj luksuznoj jahti 'Queen Mary'. Buckinghamsku palaču napustio sam 1967. godine", ističe naš sugovornik.

Novi život Paić je započeo u dalekoj Australiji. Odlučio se za grad Melbourne koji mu je s godinama, točnije desetljećima, prirastao srcu kao i cijeloj njegovoj obitelji – supruzi Mariji, rođenoj u Sisku, te trojici sinova – Antoniju, Marijanu i Mladenu.

Kuharski posao nastavio je u Melbourneu, gdje je imao čak pet restorana u kojima su se pripremali međunarodni specijaliteti. Nijedan od njegovih sinova nije krenuo očevim kulinarskim stopama pa je otišavši u zaslužnu mirovinu, zatvorio sve restorane.

Ivu smo upoznali u Skradinu, gdje je odlučio ugostiti svoju bližu i daljnju rodbinu te prijatelje. Paić je iz Australije doveo i svoga dugogodišnjeg prijatelja, slikara Charlesa Billicha.

"Charlesa sam upoznao u Australiji prije 53 godine i od tada prijateljujemo. Veliki sam poštovatelj njegove umjetnosti i moglo bi se reći da sam i manji kolekcionar njegovih djela. Sretan sam što mu mogu pokazati svoj prelijepi zavičaj. Odveo sam ga u Skradin, na slapove Krke, na otočić Visovac", pripovijeda naš sugovornik.

Govoreći o životu i radu u Australiji, Paić nam otkriva kako je vodeći svoje restorane bio u prilici kuhati za poznate svjetske državnike. U posebnom sjećanju ostali su mu predsjednici Johnson, Clinton i Tuđman.

"Kad je predsjednik Tuđman došao k nama u Australiju, pripremao sam večeru za četiri tisuće ljudi u Viktorijinu klubu u Melbourneu. Sjećam se i njegova govora ispred gotovo deset tisuća ljudi, a ja sam sudjelovao u pripremama za taj veličanstveni skup", prisjeća se.

Pitali smo ga je li se namjeravao vratiti u neovisnu Hrvatsku. 

"Mislio sam doći i braniti domovinu kada je na nju izvršena agresija, ali tada su mi rekli da sam potrebniji u Australiji. Svećenik Josip Vranješ i ja prikupili smo, računam, oko dva milijuna dolara. Uz novac, prikupljali smo i u Hrvatsku slali i humanitarne pošiljke. Na kraju sam u Hrvatsku došao tek 2001., nakon 42 godine života u emigraciji".

Naš sugovornik zadovoljan je svojim životom u Melbourneu. 

"Osjećam se kao da sam se tamo rodio. Imamo mnogobrojne klubove u kojima se družimo, veselimo, razmjenjujemo vijesti koje dobivamo iz Hrvatske. Često nam dolaze pjevači iz domovine. Sve u svemu, sretan sam čovjek", na kraju će simpatični i uvijek dobro raspoloženi Ivo.

 

Jadranka Klisović

Komentara 2

DU
Deleted user
11:12 18.01.2017.

42 godine tamo da bih hodao po "mnogobrojnim klubovima"? Zašto se nemože u njihove klubove?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije