Rijeka, 1813. – Torriggia, Italija, 1875.

Hrvatski iseljenik koji je promijenio povijest pomorskih bitaka

Ivan Blaž Lupis Vukić
Foto: Wikipedia
28.12.2016.
u 10:55

Austrijska mornarica otkupila je njegov izum 1868., a potom engleska i ostale svjetske velesile. Godine 1881. tvornica je počela izvoziti torpeda u druge zemlje

Mornarički inženjer i časnik, podrijetlom s Pelješca, postao je svjetski poznat zahvaljujući izumu torpeda – samopogonskog projektila koji se ispaljuje s broda ili podmornice. 

Zahvaljujući mogućnosti učinkovitog uništavanja protivničkih brodova i podmornica na daljinsko upravljanje, Ivan Blaž Lupis Vukić svojim je izumom oduševio austrijskog cara Franju Josipa I. kojemu je 1860. demonstrirao svoj izum u Rijeci.

Za Lupisov rad zainteresirao se britanski strojarski inženjer Robert Whitehead te njih dvojica 1864. sklapaju partnerstvo o usavršavanju izuma, nakon čega su utemeljili i prvu tvornicu torpeda u Rijeci 1866. godine. 

Torpedo proizveden u Rijeci 1870. imao je domet do 1000 jardi (912 metara) i brzinu od 6 čvorova. 

Austrijska mornarica otkupila je ovaj izum 1868., a potom engleska i ostale svjetske velesile. Godine 1881. tvornica je počela izvoziti torpeda u druge zemlje. 

Prvi brod potopljen pomoću takvog torpeda bio je Blanco Encalada, koji je u čileanskom građanskom ratu 23. travnja 1891. potopio torpedni brod Lynch. 

Danas su torpeda neizostavni dio naoružanja svake mornaričke postrojbe. 

Lupis je karijeru mornaričkog časnika započeo činom kadeta, a u mirovinu je otišao kao kapetan fregate 1861. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije