Zaposlenik Bijele kuće

Hrvat u društvu sedmorice američkih predsjednika

Boris Paškvan
Foto: Matica
18.03.2016.
u 10:35

Riječanin Boris Paškvan svoje umirovljeničke dane provodi s uspomenom na 36 godina iseljeničkog života

Iako je rođen 1942. kao Zagrepčanin, potječe iz pomorske obitelji. Nakon završene srednje škole, 1965. odlazi u Švedsku gdje ipak ne ostaje dugo. Put ga odvodi prema Sjedinjenim Američkim Državama.

U zemlji snova dvije godine je radio kao električar dok nije otkrio unosniji posao – organiziranje primanja bogatim Amerikancima. Talent prepoznaje tijekom izgradnje kuće kćeri vrhovnog državnog suca SAD-a Erica Warrena i to zahvaljujući njihovoj osobnoj pomoćnici.

Prijateljstvo s obitelji Warren, uz sučevu preporuku, Paškvanu otvara vrata Bijele kuće. Gledao je, čitao svu dostupnu literaturu, učio i malo pomalo napredovao do glavnog voditelja organizacije primanja u Washingtonu.

Richard Milhous Nixon, Gerald Ford, Jimmy Carter, Ronald Reagan, George W. Bush, Bill Clinton i George W. Bush mlađi, bila su sedmorica predsjednika za koje je radio.

Sa svim vodećim ljudima Amerike pa i njihovim suprugama, imao je profesionalni i prijateljski odnos. No, najviše je cijenio Nixona.

Popis uglednika s kojima se tijekom karijere upoznao, uistinu je vrijedan divljenja: predsjednici država i vlada, veleposlanici, glumci, glazbenici...

O nekim susretima svjedoče i brojne fotografije na kojima se, u mlađim ili kasnijim godinama, smiješi naš Paškvan.

Foto: Matica

S predsjednicima Geraldom Fordom i Georgeom Bushom

Uz redoviti posao zaokupila ga je strast prema restauriranju. S cijenjenim A. Baxterom obnovio je Bijelu kuću, a potpisuje i uređenje hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu, Meštrovićeve skulpture, Jelačićevog spomenika...

Nakon četiri desetljeća izbivanja iz domovine, 17. prosinca 2005. vratio se u Rijeku. Vedrina i optimizam nikad ga nisu napuštali. O svojim doživljajima i danas rado priča.


Diana Šimurina Šoufek
Matica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije