Ivica Jerak

Hrvat koji je poginuo kao američki junak

Ivica Jerak
Foto: Matica
04.04.2016.
u 16:23

Kao pripadnik Specijalne antiterorističke postrojbe Delta Force, američki narednik i tada 43-godišnji Ivica Jerak, poginuo je 2005. godine na sjeveru Iraka

Neupućenog putnika u malom mjestu nedaleko od Zadra iznenadit će zgrada škole na kojoj je postavljena mramorna ploča s dvojezičnim englesko-hrvatskim natpisom: "Ova igrališta i radovi posvećeni su uspomeni na časničkog namjesnika Ivicu Jeraka, sina Debeljaka, građanina Sjedinjenih Američkih Država koji je poginuo na dužnosti".

Spomenute objekte namijenjene najmlađim mještanima sela u kojem živi 950 stanovnika, sa 130 tisuća američkih dolara financiralo je europsko zapovjedništvo američke vojske.

Ivica Jerak, sin Mirke i Duška, rođen je 12. listopada 1962. godine. Osnovnu školu pohađao je u Debeljaku i Sukošanu, dok je u Zadru stekao zvanje pomorskog nautičara.

Nakon plovidbe svjetskim morima, 1985. iskrcava se u Sjedinjenim Američkim Državama gdje tri godine poslije postaje vojnik.

Foto: Matica

Sudjelovao je u mnogim vojnim operacijama i misijama diljem svijeta. Službovao je u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te na Kosovu. Dobitnik je mnogobrojnih visokih vojnih odličja i priznanja.

Sa suprugom Hye, američkom državljankom iz Južne Koreje, živio je u Houstonu.

Kao član postrojbe za posebne namjene Airborne, poginuo je 25. kolovoza 2005. godine pokraj grada Husaybaha. Pokopan je na vojnom groblju Arlington.

Foto: Matica

"Nas petero braće i sestra bili smo zajedno u Debeljaku, šest mjeseci prije nego što je Ivica poginuo. Imao je velike planove, a opet je sve nekako izgledalo kao da se došao oprostiti", rekao je Petar Jerak o posljednjem susretu sa svojim mlađim bratom.

"Kada je u veljači 2005. odlazio iz sela, pukla mu je guma na novom automobilu. Znali smo da je to neki loš znak. Upravo tako je i bilo... A govorio je da nikad neće moći dati Americi onoliko koliko je ona pružila njemu", priznao je Jerak dodavši kako nije znao da je njegov brat u samom vrhu specijalnih američkih snaga.

"To sam shvatio tek na pogrebu. Po njegovu suprugu i nas troje iz obitelji poslan je privatni zrakoplov koji nas je dovezao u Washington. Shvatili smo kako je njegova specijalna postrojba malobrojna i gubitak jednog čovjeka bio je nenadoknadiv. Njihov odjel potpuno je odvojen od svih drugih rodova vojske, sa svojom bolnicom i infrastrukturom. Pokazali su nam bazu za obuku i muzej gdje su istaknute njegove slike", priznao je Jerak, otkrivši kako je Ivica još kao dijete bio drukčiji od svoje braće, nekako samozatajan i više okrenut učenju.

Imao je predosjećaj

"Kolege vojnici su ga zvali Croatian Sensation. Kada je posljednji put bio ovdje, rekao je da će, ako pogine, biti pokopan na washingtonskom groblju. Nismo ga shvatili ozbiljno jer 2007. je trebao biti u mirovini i češće dolaziti k nama, ali kao da je predosjećao što će dogoditi u Iraku", zaključio je brat Petar.

Jerakova obitelj u Hrvatskoj tek je nakon Ivičine smrti saznala kako je tijekom 17-godišnje vojne karijere u Americi odlikovan čak 47 puta.


Hrvoje Salopek
Matica

Komentara 55

US
USA
17:38 04.04.2016.

A tko ce dati komentar, naravno negativni, nego ova crvena trolcina od anticenzure. Bijede ljudske koje ne mogu stati u istu recenicu sa ovim covjekom iz clanka i jedino im preostaje proljevati zuc iz rupa i podruma u kojima obitavaju.

KV
ka-vuk
18:34 04.04.2016.

Bio i ostao na ponos Hrvatske i USA. Pocivao u miru.

DU
Deleted user
18:04 04.04.2016.

tako je to u stranom svijetu ,pocivo u miru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije