STIGLO IZASLANSTVO HRVATSKE

Stručni posjet Vatrogasnoj zajednici Baden Württemberga

Foto: Mario Starčević
Stručni posjet Vatrogasnoj zajednici Baden Württemberga
02.03.2023.
u 22:49
Cilj posjeta je bio međusobno informiranje o ustroju i radu bliskih vatrogasnih organizacija, te stvaranje temelja buduće suradnje.
Pogledaj originalni članak

Od 27. do 28.2. 2023. Hrvatska vatrogasna zajednica organizirala je stručni posjet Vatrogasnoj zajednici Baden-Württemberga. Izaslanstvo Hrvatske vatrogasne zajednice predvodili su glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković i predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader. Izaslanstvo Vatrogasne zajednice Baden-Württemberga bilo je predvođeno predsjednikom VZ Baden-Württemberga Dr. Frank Knödlerom i načelnikom državne vatrogasne škole Baden-Württemberga Frieder Liebom.

Cilj posjeta je bio međusobno informiranje o ustroju i radu bliskih vatrogasnih organizacija, te stvaranje temelja buduće suradnje.

Prvi dan stručnog posjeta protekao je u iznošenju ukupno 16 referata (8 HVZ, 8 VZ BW) kojima su predstavnici dvaju krovnih vatrogasnih zajednica opisali organizaciju vatrogastva u svojim državama, školovanje i osposobljavanje vatrogasaca, izvore financiranja, odnose s medijima, raspoložive informacijske sustave, zaštitu osobnih podataka, aktivnosti u suzbijanju požara raslinja, rad s vatrogasnom mladeži i kandidiranje na EU-fondove. Toj prigodi nazočio je i generalni konzul Republike Hrvatske u Stuttgartu Ivan Sablić. Drugog dana hrvatsko izaslanstvo posjetilo je vatrogasno vježbalište u Eschbachu i profesionalnu i dobrovoljnu vatrogasnu postrojbu Grada Freiburga.

Zahvala

Stručni posjet je počeo posebnom zahvalom, koju je glavni vatrogasni zapovjednik uputio prema vatrogascima Baden-Württemberga. Naime, nepuna 48 sata nakon razornog potresa (odnosno za staru godinu 2020. godine!), veliki vatrogasni konvoj pomoći iz Baden-Württemberga krenuo je prema Hrvatskoj, da ublaži patnje stanovništva i pomogne s vatrogasnom opremom i tehnikom lokalnim vatrogasnim organizacijama u sanaciji posljedica potresa. Nakon ovoga, uslijedila su još 4 konvoja s ukupno 82 vozila, a u kojima je došlo ukupno 186 baden-württemberških vatrogasaca. Ključna osoba u ovim aktivnostima, kao uostalom u dosadašnjih 25 godina suradnje i prikupljanja pomoći za hrvatske vatrogasce, bio je počasni dopredsjednik VZ Baden-Württemberga Gerhard Lai, kojem je ovom prigodom uručena potvrda o imenovanju za vatrogasnog konzula Hrvatske vatrogasne zajednice u Baden Württembergu, a temeljem odluke Predsjedništva HVZ od 15.12.2022. godine. Također je vatrogasno odlikovanje za međunarodnu suradnju primio Dr. Frank Knödler, predsjednik VZ Baden Württemberga.

Najviše vatrogasno odlikovanje VZ Baden Württemberga s druge su strane primili Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik i Ante Sanader, Predsjednik Predsjedništva HVZ.

Ustroj i financiranje vatrogastva Baden-Württemberga

Odgovorne i nadležne za vatrogastvo u Baden-Württembergu su lokalne samouprave, koje godišnje izdvajaju ukupno oko 700 milijuna EUR za potrebe vatrogastva. Tako na području Baden-Württemberga djeluje oko 115 tisuća operativnih općinskih vatrogasaca (od čega oko 2.500 profesionalnih vatrogasaca u 9 javnih vatrogasnih postrojbi), oko 6,5 tisuća vatrogasaca u gospodarstvu, oko 32 tisuće pripadnika vatrogasne mladeži, oko 30 tisuća vatrogasnih

veterana i oko 5 tisuća pripadnika vatrogasnih orkestara. Na višim razinama djeluju vatrogasni dužnosnici (Kreisbrandmeister - djelatnici županija) i regionalni i državni vatrogasni dužnosnici – (Landesbrandmeister i Landesbranddirektor – djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova). Prihode od 8% premija osiguranja građevina prikuplja savezna država (oko 500 milijuna EUR godišnje), koja se po ključu raspoređuju na 16 saveznih država, pri čemu je udio Baden-Württemberga oko 80 milijuna EUR godišnje, te se ta sredstva koriste za osposobljavanje i opremanje vatrogastva. Svi vatrogasci osigurani su za ozljedu i smrt preko centralizirane osiguravajuće kuće za nezgode (Unfallkasse).

Vatrogasna zajednica Baden-Württemberga

Vatrogasna zajednica Baden-Württemberga ima 5 zaposlenika i koordinira rad Skupštine, Predsjedništva i ukupno 24 odbora, te zastupa interese vatrogastva prema lokalnim samoupravama, županijama, državi Baden-Württemberg i Vatrogasnoj zajednici Njemačke.

Posebnost Vatrogasne zajednice Baden-Württemberg je i Vatrogasni hotel Sv. Florijan. Od ukupno oko 40 tisuća gosti godišnje, 80% gosti ovog hotela čine vatrogasci. Hotelom upravlja upravno vijeće sastavljeno od predsjednika i 2 dopredsjednika Vatrogasne zajednice Baden-Württemberg.

Državna vatrogasna škola i regionalno vatrogasno vježbalište

U Bruchsalu djeluje državna vatrogasna škola Baden-Württemberga. Načela vatrogasne škole su izvrsnost, poštivanje drugih, čistoća i dobra prehrana. Ukupno škola raspolaže s 21 predavaonom, svim vrstama vatrogasnih poligona i velikim smještajnim kapacitetima (210 jednokrevetnih soba), na kojima predaje 41 profesionalnih vatrogasnih instruktora od ukupno oko 100 zaposlenika. Novo proširenje Državne vatrogasne škole očekuje se 2026. godine. Na Državnoj vatrogasnoj školi se provode sve vrste školovanja, osposobljavanja i usavršavanja vatrogasaca. Godišnje se za potrebe Državne vatrogasne škole izdvaja oko 10 milijuna EUR.

Uz Državnu vatrogasnu školu djeluje i prvo županijsko vatrogasno vježbalište u Eschbachu (županije Breisgau Hochschwarzwald). Cijena njegove gradnje iznosila je oko 10 milijuna EUR. Ukupno se na školi nudi preko 50 programa usavršavanja i program školovanja profesionalnih vatrogasaca u 3 osnovna modula: požar (požarna kuća), spašavanje (vatrogasni toranj, šahtovi, podrumi) i opasne tvari (cisterna, simulacija industrijskog postrojenja). Vježbalište funkcionira na bazi samofinanciranja. Plan je da se godišnje u večernjim terminima i subotom provede osposobljavanja za oko 3.000 vatrogasaca, ali i drugih službi spašavanja.

Vatrogasci Freiburga

U Gradu Freiburgu djeluje Javna vatrogasna postrojba s oko 150 zaposlenika i jedinstvena gradska dobrovoljna vatrogasna postrojba s 18 vatrogasnih odjeljenja na 14 lokacija. JVP Freiburg ima oko 3.000 vatrogasnih intervencija godišnje, dok dobrovoljni vatrogasci pokrivaju rubna područja Grada Freiburga i daju ispomoć profesionalnim vatrogascima kod velikih intervencija i na specifičnim vatrogasnim intervencijama. Također, u svih preko 1.000 jedinica lokalne samouprave djeluju jedinstvene općinske vatrogasne postrojbe s eventualnim ispostavama-odjeljenjima.

Nastavak suradnje

Zaključeno je da se pokrenuta suradnja intenzivira u području zaštite od požara šuma (edukacija i eventualno uključivanje njemačkih vatrogasaca u protupožarnu sezonu), vatrogasnih natjecanja i vatrogasne mladeži, te kandidiranja zajedničkih EU projekata.

Do kraja kolovoza 2023. godine namjerava se potpisati Sporazum o suradnji, te u suradnju uključiti međuresornu radnu skupinu Republike Hrvatske i Baden-Württemberga.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.