Uzor iskrenosti i pravednosti

U Grazu pokopan dokazani hrvatski prijatelj

Josef Krainer
Foto: Privatni arhiv M. Brajinovića
16.01.2017.
u 12:10

Dr. Brajinović navodi primjer kako je tada dr. Krainer samoinicijativno unajmio privatni zrakoplov i odletio u Njemačku da saveznog kancelara, odnosno niže rangiranog suradnika kabineta dr. Kohla tražiti da Njemačka što prije prizna Hrvatsku

U prisutnosti brojnih predstavnika austrijskog političkog, kulturnog i gospodarskog života te rodbine i prijatelja, prošli tjedan na groblju St. Veit u Grazu pokopan je bivši dugogodišnji zemaljski poglavar austrijske pokrajine Štajerske i dokazani hrvatski prijatelj dr. Josef Krainer. Umro je 30. prosinca 2016. u Grazu, u 87. godini.

Posljednju počast preminulome, između ostalih, odali su austrijski savezni potkancelar i ministar gospodarstva Reinhold Mitterlehner, aktualni zemaljski poglavar Štajerske Hermann Schützenhöfer, bivši češki ministar vanjskih poslova Karl Schwarzenberg te pokojnikov vjerni prijatelj, glumac i bivši guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger. 

Svetu misu zadušnicu služio je štajerski biskup u mirovini, Egon Kapellari.

Dr. Krainer bio je jedan od najuglednijih štajerskih političara i europskih vizionara iz redova Narodne stranke (ÖVP), ne samo u austrijskom političkom vrhu nego i u narodu, koji ga je smatrao "ocem Štajerske". 

Potkancelar Mitterlehner istaknuo je kako je Krainer, kojeg su od milja zvali Joschi (Joži), bio "uzor iskrenosti i pravednosti".

"I Hrvati bi imali razloga poslati posebnu delegaciju iz domovine tom velikom prijatelju naše zemlje", rekao je dr. Marijan Brajinović, osnivač i prvi predsjednik Austrijsko-hrvatskog društva u Beču te bivši ministar savjetnik u saveznom Ministarstvu gospodarstva Republike Austrije.

Pod naslovom "Odvjetnik i tumač demokrata dr. Josef Krainer", dr. Brajinović piše kako je "na pretposljednji dan 2016. godine hrvatski narod izgubio velikog prijatelja u Austriji koji je digao svoj glas i poduzimao konkretne korake za samostalnost Republike Hrvatske".

Ističe kako je zemaljski poglavar Štajerske dr. Krainer "nakon srpske agresije svestrano pomagao hrvatskim izbjeglicama, a odmah je shvatio da je jedini i najpravilniji izlaz iz te krize priznanje Hrvatske i Slovenije".

U vezi s time, dr. Brajinović navodi primjer kako je tada dr. Krainer samoinicijativno unajmio privatni zrakoplov i odletio u Njemačku da saveznog kancelara, odnosno niže rangiranog suradnika kabineta dr. Kohla tražiti da Njemačka što prije prizna Hrvatsku.

"Mnogo prije izbijanja srpske agresije 1978. godine, dr. Krainer pomagao je pri izgradnji demokratskih struktura kroz osnivanje Radne udruge Alpe Adria za kulturu, politiku i gospodarstvo, u koju je aktivno bila uključena i Hrvatska. Njegova nastojanja tadašnje su komunističke vlasti označile kao subverzivnu aktivnost", dodao je dr. Brajinović i istaknuo kako je dr. Krainer izuzetno zaslužan za golemu humanitarnu pomoć prikupljenu u Štajerskoj i poslanu Hrvatskoj u vrijeme i nakon Domovinskog rata, za zbrinjavanje na tisuće izbjeglica pristiglih iz domovine, kao i za uspostavu partnerstva 1994. godine između Graza i Dubrovnika, također teško stradalog u ratnim razaranjima od JNA.

Svoje velike simpatije prema Hrvatskoj i njezinu narodu dr. Krainer okrunio je 1992. godine članstvom u Austrijsko-hrvatskom društvu, sa sjedištem u Beču, koje mu je pod tadašnjim predsjedanjem dr. Marijana Brajinovića 1995. dodijelilo godišnju nagradu za doprinos kulturi, uz svestranu logističku podršku i konkretnu pomoć Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu, na čijem je čelu tada bio Ante Beljo.

Nagradu, skulpturu "Tomislav" hrvatskog akademskog kipara Stjepana Skoke, uručio je dr. Kraineru u Beču dr. Brajinović, a laudator je bio glavni urednik austrijskog dnevnog lista "Kleine Zeitung" Fritz Csoklich.

"Hrvatska je smrću dr. Josefa Krainera izgubila velikog prijatelja, a Austrijsko-hrvatsko društvo jednog od najprominentnijih članova", stoji u priopćenju dr. Marijana Brajinovića, člana predsjedništva AHD-a te inicijatora i suosnivača Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) i prvog predsjednika HSK Austrija, uz napomenu kako će uspomena na dr. Krainera i dalje živjeti u našim sjećanjima.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije