Jedna od najboljih odluka

Tajči o iskustvu u zatvoru

Zatvor
Foto: Thinkstock
1/5
06.09.2016.
u 12:14

Nakon detaljnog pregleda policajka me pušta unutar ograde i zaključava vrata

Ljetos sam odlučila da ću umjesto ležanja uz bazen i prelistavanja modnih časopisa volontirati u državnom zatvoru za žene.

Jednom tjednom vozim 45 minuta kroz zelene bregove, uredne farme, velike kuće bogataša i oko središta Nashvillea do drugog dijela grada gdje su kućice male, siromašne i oronule. Blizu je i ustanova osigurana svjetlima, video nadzorom i tornjevima za stražare, uz nekoliko redova ograde s bodljikavom žicom.

Ostavljam automobil i mobitel, uzimam volontersku karticu i fascikl sa sadržajem tečaja za žene. Sinovi i suprug znaju da ću im se javiti kada izađem iz zatvora. Do tada sam nedostupna.

Nakon detaljnog pregleda zatvorska policajka me pušta unutar ograde i zaključava vrata.

Predvečer je, sparina popušta pa zatvorenice sjede na klupama ispod velikih krošnji stabala i tiho razgovaraju.

Ulazim u zgradu gdje žene stoje u dugom redu i čekaju lijekove. Većina zbog psihičkih problema.

Dolazim do razreda i susrećem svoju partnericu. Organizacija "Bolje odluke" kroz koju volontiram određuje nas kao partnere, a ne učitelje, mentore ili studente. Sjedamo za istu stranu stola i započinjemo s vježbicama.

Cijeli koncept programa temeljen je na tome da svaka od nas, uz malo pomoći i alata, može donijeti dobre odluke – i ne ovisiti o drugima. Na to nitko nema veća prava od nas samih.

Dok god nekome prepuštamo da upravlja našim životom, nikad se nećemo osloboditi ovisnosti.

Bez obzira radi li se o onima koji nas iskorištavaju, ovisnosti o lošem sustavu, drogi ili lažima.

Navest ću nekoliko primjera:

"Zatečena si u situaciji u kojoj si se rodila, nikad je nećeš moći promijeniti".

"Nikad nećeš biti sposobna za bolji život".

"Bez mene si nitko i ništa".

Svaka od nas ima svoje zatvore iz kojih želimo izaći jednom zauvijek.

Stanje je alarmantno

Sjedinjene Američke Države vodeća su zemlja po broju žena iza rešetaka. Prema statistikama, trećina svih zatvorenica na svijetu nalazi se ovdje. Dvije trećine žena su zatvorene zbog kriminala povezanog s drogom. U državi Tennesse, gdje trenutačno živim, više od pola zatvorenica su žrtve fizičkog ili seksualnog zlostavljanja.

Mnoge od njih posegnule su za drogom kako bi si olakšale traume i rane nasilja. Ovisnost je skupa navika koje se nije lako riješiti bez stručne pomoći.Žene na taj način postaju laki plijen dilera i povoljna radna snaga. Prvo samo u distribuciji droge, a kasnije i u većim zahvatima kao što su provale i krađe. Uz drogu gazde ih često prodaju klijentima za seks. Kad se jednom nađu u tom začaranom krugu, čini im se da više nema izlaza.

Zatvor postaje dobrodošla promjena jer se tamo osjećaju sigurno. Koliko god to zvuči čudno, mnoge kažu da se u njemu mogu barem malo odmoriti od užasa uličnog života i neprekidnog nasilja. Nažalost, već pri izlasku iz zatvora, gazde ih čekaju i krug počinje ispočetka. Nemaju se gdje vratiti ili stvoriti život iz ničega – uz dodatni teret kriminalnog dosjea zbog kojeg ih mnogi poslodavci ne žele zaposliti.

Organizacija poput "Bolje odluke" ideja je "običnih" ljudi koji se aktiviraju kako bi promijenili sustav. Zatvorenicama se tako pružaju razni programi s drugom prilikom i drukčijim putem.

Pružena prilika

Foto: Robert Demo

Jedna od sličnih organizacija u Nashvilleu – "Thistle Farms", kroz rehabilitaciju i radna mjesta pomaže žrtvama prostitucije, bijelog roblja, zlostavljanja i ovisnosti o drogama da stanu na noge i započnu novi život.

Tamo sam prvi put čula priče žena koje su sve to prošle, osobno ih upoznala i uvjerila se da je promjena moguća. Naravno, uz podršku, ljubav i konkretne životne alate.

Jennifer ima prekrasan osmijeh i zarazni optimizam. U ranom djetinjstvu član obitelji ju je seksualno zlostavljao. Iz straha da će je ubiti ako nekome ispriča, trpjela je u sebi. Posegnula je za drogom i kao tinejdžerica pobjegla od kuće. Vodio ju je sram, osjećaj krivnje, bol, strava i užas. Sama na ulici postala je žrtva dilera i prodavača bijelog roblja. Tako je završila u krugu iz kojeg se nije mogla izvući sve dok nije pronašla "Thistle Farms".

Dorris je bila djevojčica kad je obiteljska svađa završila ubojstvom oca. Doživjela je veliku traumu koje se nije mogla riješiti. Droga je bila dostupna i učinkovita, ali ju je isto tako odvela na put patnje i prostitucije. U zatvoru je čula za "Thistle Farms".

Jennifer, Dorris i stotine drugih žena koje su prošle kroz program spomenute organizacije žive oslobođene od kriminala, nasilja i ovisnosti. Slobodne su fizički (jer imaju posao), ali i emotivno i mentalno. Danas pomažu drugima da shvate kako ne moraju biti zatočeni u kojekakvim zatvorima.

Foto: Robert Demo

Nadam se da će i moja partnerica pronaći tu slobodu.

Najbolja odluka

Na kraju ljeta sjedim s Dorris na kavi u "Thistle Farms Cafeu". Razgovaramo o organiziranju seminara i radionica. Dorris je voditeljica događaja za informiranje javnosti o žrtvama bijelog roblja, prostitucije i ovisnosti o drogi.

"Kako si provela ljeto?", pita me.

"U zatvoru", našalim se slobodno jer znam da mi neće zamjeriti. "Ipak, volontiranje u zatvoru je jedna od najboljih odluka koju sam donijela ove godine".

Pomoglo mi je da prihvatim kako nismo nemoćni pred poraznim statistikama lošeg sustava, nego da se jedna po jedna oslobodimo predrasuda i pomognemo onima kojima je pomoć najpotrebnija.

"Oh, usput", Dorris me zaustavi prije rastanka. "Sviđa mi se tvoja nova pink frizura! Zar nije lijepo biti oslobođen od tuđih mišljenja i komentara?"

Foto: Robert Demo

"Ne moramo tražiti ničije dopuštenje ako želimo obojiti kosu, promijeniti karijeru ili započeti novi život".

Komentara 19

Avatar petrovic.petar
petrovic.petar
13:51 06.09.2016.

Svaka cast Tajci, jako lijepo i plemenito od tebe.

Avatar lola lola
lola lola
17:07 06.09.2016.

Svaka cast premda mi nije sasvim jasno kakvu konkretnu pomoc dobijaju te zene osim sto im se pomaze da se malo bolje osjecaju u zatvoru? Clanak veli da nakon izlaska se vracaju u zacarani krug droge I prostitucije jer ihtitucije jer ih makroi I prodavaci droge cekaju da se vrate starom poslu. Znaci one su u zatvoru ali izrabljivaci nisu? Mozda sustav mora poceti hapsiti I njih a ne samo zene koje su zrtve situacije I losih zivotnih prilika? Puno njih ima decke ili muzeve s kojima su usle u kriminal. Puno njih ima I djecu s njima. Kako promijeniti tu situaciju pri izlasku van?

BO
Bonus
16:41 06.09.2016.

Naporna je, gura se u medije, svoj zivot smatra vrijednim da o njemu pise, da ne spominjem potrebu da istice neku svoju dobrotu.? Cime se bavi, kako zaradjuje i odakle joj ideja da se fura na neku bivsu veliku zvijezdu koja bi po njenom misljenju svjetski zablistala da nije bilo rata ili tko zna cega sto si je vec utuvila u glavu. Ali, eto, uvijek se nadje malogradjana kojima je to dovoljno da napisu "jao kako si ti dobra"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije