Vukovar

Plenković: Moramo poraditi na tehnološkim rješenjima da na izbore izađe što više iseljenika

Andrej Plenković
Foto: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
1/2
09.12.2016.
u 14:54

Podsjetio je kako je 1990-tih godina u Saboru sjedilo 12 zastupnika iz hrvatskog iseljeništva (dijaspore), ali je izmjenama Ustava iz 2010. taj broj ograničen na tri zastupnika

Premijer Andrej Plenković poručio je u petak iz Vukovara, sa sjednice Vladina Savjeta za Hrvate izvan RH, kako je vrlo važno da Vlada, Hrvatski sabor i predsjednica Republike, kao i sva ministarstva vode računa o doprinosu iseljenika te perspektivama suradnje s iseljenom Hrvatskom.

"Ono što je za nas vrlo bitno, a to ste vidjeli i u programu Vlade, je položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Ta politika podrške Bosni i Hercegovini na putu prema europskim integracijama bit će temeljna odrednica naših odnosa u naredne četiri godine", izjavio je Plenković te izrazio nadu da će takvu politiku Hrvatske prema BiH podržati i niz hrvatskih partnera u okviru EU.

Govoreći o položaju Hrvata u članicama EU, hrvatski premijer je najavio kako će se tijekom sutrašnjeg boravka u Njemačkoj susresti s hrvatskim iseljenicima u toj državi, o čijem će položaju razgovarati i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

"Svjesni smo svega onoga što je hrvatsko iseljeništvo dalo Hrvatskoj i u gospodarskom, humanitarnom i brojnim drugim pogledima. Važno je da u svojim sredinama ostvarujete kvalitetnu suradnju s diplomatskim predstavništvima Republike Hrvatske", poručio je Plenković hrvatskim iseljenicima. 

Podsjetio je kako je 1990-tih godina u Saboru sjedilo 12 zastupnika iz hrvatskog iseljeništva (dijaspore), ali je izmjenama Ustava iz 2010. taj broj ograničen na tri zastupnika.

Svjestan je, tvrdi, manjkavosti glasovanja u veleposlanstvima, najavivši da će se u budućnosti morati poraditi na tehnološkim rješenjima kako bi se u glasovanje uključio što veći broj iseljenika koji imaju pravo glasa. 

"Mislim da je to tema o kojoj treba raspraviti, jer ovako kako je danas po mom je mišljenju nepravedno. Premali je broj ljudi koji glasuju, a ne vjerujem da je toliki pad stvarnog interesa za sudjelovanje u političkom životu domovine", ocijenio je Plenković.

Predsjednik Savjeta Nevenko Herceg je nazočnost premijera Plenkovića na sjednici označio kao ohrabrenje, jer ukazuje na novu aktivniju suradnju domovinske i izvandomovinske Hrvatske. 

"Više od tri milijuna nas živi izvan Hrvatske. Mi smo živa zajednica i nudimo, ali i tražimo ravnopravnost i partnerstvo s domovinskom Hrvatskom", istaknuo je Herceg, te napomenuo kako je teško govoriti o zajedničkim interesima Hrvata u iseljeništvu jer se nalaze u različitim položajima.

"Ono o čemu bi mogli govoriti jest traženje da se ojača položaj Hrvata kao manjinskih naroda po načelu reciprociteta u susjednim zemljama, da se ostvari puna ravnopravnost hrvatskog naroda u BiH i da se riješe mnoga druga pitanja poput zastupljenosti u Saboru, načina glasovanja, mogućeg novog zakona o Hrvatima iseljenicima i drugih", poručio je.

Za Hrvate izvan Hrvatske rekao je kako su najveći ulagači u Hrvatskoj, s obzirom da samo iznos deviznih doznaka Hrvata izvan Hrvatske na godišnjoj razini premašuje iznos od jedne milijarde američkih dolara.

Predstavnik hrvatskih iseljenika u SAD-u Nenad Bach zauzeo se za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja, uvođenje izravnih letova za Hrvatsku, povećanje broja iseljeničkih zastupnika u Hrvatskom saboru te stvaranje preduvjeta za gospodarska ulaganja iseljenika.

Na sjednici Vladina Savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske razgovara se o prijedlozima izmjena i dopuna Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, te pripadajuće Strategije s naglaskom na predlaganje mjera i aktivnosti s ciljem poticanja povratka hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka. 

Tijekom sjednice Savjeta bit će predstavljeni i rezultati rada te aktivnosti, programi i projekti koje provodi Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Članovi Savjeta tijekom večeri će se susresti i s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, a svečani prijem za članove Savjeta upriličit će vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

Komentara 6

Avatar Josip M
Josip M
15:47 09.12.2016.

Slažem se sa svakim,naprjednim i kvalitetnom djelovanjem,što bi nas uz domaće i iseljenike više ponukalo i dalo jasnije porive za zajedničko prijateljstvo, patnerstvo i suradnju.Opet moram ponoviti i nemogu se nikada sa time složiti, da postoje dvije Hrvatske,domovinska i iseljenička,-- Hrvatska.Nnetko će stvarno desformiran pomisliti da postaju dvije hrvatske . Iseljenicima je domovinska Hrvatska jedna, jedina Matična domovina. I još nešto. Toliko pohvala,toliko priznanja iseljenicima čitam već godinama slično i u ovom postu.Radi čega mi nije sasvim jasbo,vjerojatno i mnogim drugima.Zašto im se nema volje,vratiti njihovo nekadašnje.Ministarsto iseljenika,povratnika i useljenika.Koje bi sigurno ako ne odmah moderniziralo,pouspješilo bi i povezalo za budućnost konačno tu iseljeničku dosadašnju dugogodišnju priču,još bolje i kvalitetnije,te bi zasigurno pridonjelo još koje čega dobrog više.lp-jm

MA
Malenkost
14:59 11.12.2016.

Da.Uskoro se sve iseljava.

HE
hellen
18:11 09.12.2016.

Mi iseljenici da bi ostvarili ravnopravnost i jednakost moramo glasati, to je cinjenica. Glasanje je otezano iz razloga sto su glasacka mjesta udaljena i po par stotina kilometara. Problem je tu. Za svaki problem postoji rijesenje. Predlazem predstavnistvima(Konsulat i Veleposlanstvo ) da na te dane,kad se organizira glasanje, prvo posalju pozivnice(adrese imaju i oni i u ministarstvu unutrasnjih poslova), zatim, da otvore (iznajme)glasacke prostorije u opcinama zemlje u kojoj se nalaze i u sredinama koje su prihvatljive i glasacima i natjecateljima, moramo nekako koordinirati i izorganizirati i vi u matici i mi van matice, kontakt, zajednicka koordinacija, zajednicki cilj, a to je nasa Hrvatska i njen Hrvatski Narod sjedinjeni u zajednistvu. Nas Narod mora uvijek imati sigurnost da smo svi UVIJEK JEDNI ZA DRUGE!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije