Croatia Bietigheim

Nogometni klub za koji su navijali i Hrvati i Nijemci

Croatia Bietigheim
Foto: Sveto ime Croatia
24.08.2016.
u 08:00

Jedina hrvatska momčad iz Europe koja je igrala u Melbourneu i Sydneyu

Jedan od najstarijih hrvatskih nogometnih klubova s imenom Croatia u Europi osnovan je 1969. godine u Bietigheimu. 

U spomenutom njemačkom gradiću, 20-ak kilometara udaljenom od Stuttgarta, klub su uz otvoreno protivljenje jugoslavenskih diplomata utemeljili Ilija Subašić, Tomislav Fulir i Ivan Korenić. 

Uz izabranog prvog predsjednika Iliju Subašića, u Upravu su još ušli Tomislav Fulir, Ivan Korenić, Mijo Barbić te Ante i Tomislav Ledić.

Svoju prvu utakmicu hrvatski klub odigrao je protiv talijanske momčadi "Stella Rosa", a godinu dana od svog osnutka Croatia je službeno postala članicom Jugolige. Ondje je u razdoblju od 20-ak godina nekoliko puta osvojila prvo mjesto. 

Kada je Njemački nogometni savez konačno krajem 80-ih godina dopustio stranim momčadima nastup u svojim ligama, Croatia je uz nogometni klub Neretva bila prva koja je napustila Jugoligu i postala članicom B-lige okruga Enz-Murr.

Tako početkom 90-ih godina osvaja titulu prvaka u B-ligi i prelazi u A-ligu gdje nakon svega jedne sezone osvaja prvo mjesto. 

Ulaskom u viši rang natjecanja, u Bezirksligu, klub je ostvario velik uspjeh koji je bio rijedak za strane momčadi.

Međutim, zahtjevi i obveze koje je nova liga zahtijevala, bili su prevelika zapreka za Croatiju, tako da je ubrzo upala u krizu, što je pridonijelo njezinom ispadanju prvo u A, a zatim u B-ligu. 

Nakon devet godina Croatia je konačno osvojila titulu prvaka i tako se vratila u A-ligu.

Među njezinim značajnim ostvarenjima svakako treba istaknuti podatak da je u svojoj povijesti odigrala utakmice u Mađarskoj, Švicarskoj, Francuskoj, Austriji i Hrvatskoj.

Također, bila je jedina hrvatska momčad iz Europe koja je igrala u Melbourneu i Sydneyu.

U Hrvatskoj je Croatia odmjerila snage sa zagrebačkim Dinamom, splitskim Hajdukom i drugoligašem Splitom. 

U jednoj kombiniranoj utakmici igrala je protiv njemačkog prvoligaša VfB Stuttgarta.

Croatia je bila i organizator brojnih turnira, poput Dana Sportskih novosti.

Svojim radom stekla je veliki broj članova i simpatizera, ne samo među Hrvatima, nego i domaćim Nijemcima. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije