Naučila gledatelje kako se prave "ciganice"

Na argentinskoj televiziji predstavila hrvatsku kuhinju

Jelena Nadinic
Foto: Stella Hubmayer
1/7
09.03.2017.
u 09:49

Većina posjetitelja upoznala se s tipičnim hrvatskim jelima jer je blog napisan na španjolskom, a brojni naši iseljenici u Južnoj Americi, nažalost, više ne govore hrvatski jezik

Jelena Nadinic doktorica je znanosti na sveučilištu u Buenos Airesu i farmaceutkinja specijalizirana u proizvodnji i razvoju fitokozmetike.

Zbog ljubavi prema hrvatskim jelima, u srpnju 2009. godine pokrenula je blog "Cocina Croata" (Hrvatska Kuhinja) na španjolskom jeziku.

>> Kako je Titov režim 'kriv' za procvat hrvatske kuhinje u Buenos Airesu

Do sada je objavila 80 izvornih recepata za jela temeljena na hrvatskoj kulturnoj baštini.

Naši ljudi iz 78 zemalja svijeta redovito posjećuju njezin blog. Interes je velik jer mnogi od hrvatskih potomaka treće i četvrte generacije gaje istinsku ljubav prema kulturi svojih predaka. 

Većina posjetitelja upoznala se s tipičnim hrvatskim jelima jer je blog napisan na španjolskom, a brojni naši iseljenici u Južnoj Americi, nažalost, više ne govore hrvatski jezik. 

Unatoč tehnološkom napretku i dostupnosti interneta, još uvijek mnogi ljudi više vole tiskana izdanja omiljenih recepata i držati u rukama kuharice kao dragocjeni alat pri spravljanju jela.

Na temelju svoga iskustva, 2015. godine Jelena je objavila knjigu "Mi recetario básico de cocina croata" ("Osnovna hrvatska kuharica"). Postigla je toliki uspjeh da je kuharica ponovno izdana prošle godine.

Jelena je vrlo aktivna osoba u hrvatskoj zajednici Buenos Airesa. Članica je Hrvatskog pjevačkog zbora "Jadran" i potpredsjednica hrvatske udruge "Zbor Jadran".

Pod pokroviteljstvom Glavnog ureda za institucionalne odnose Grada Buenos Airesa i uime hrvatske udruge "Zbor Jadran", nedavno je govorila o hrvatskoj kulinarskoj tradiciji na argentinskoj televiziji, u programu "Hoy ganás vos" ("Danas dobivaš ti") i tom je prilikom predstavila svoju knjigu. 

Pričala je o tradicionalnim hrvatskim pićima i kolačima, a gledatelji su mogli naučiti kako se prave "ciganice". 

Šireći tako tradiciju zavičaja, Argentincima je omogućila da još bolje upoznaju našu dragu domovinu Hrvatsku.

>> Hrvat u Buenos Airesu: Nije baš jednostavno razmišljati o zimskim praznicima kada se nalazite na 35 Celzijevih stupnjeva

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije