Toni Kukoč

'Moj Chicago ipak je bolji od Curryjeva Golden Statea'

Toni Kukoč
Foto: Reuters
1/2
16.04.2016.
u 12:19

Kukoč skida kapu vođi Warriorsa Stephenu Curryju, no ne misli da je on najbolji košarkaš današnjice

Poput svog prijatelja Michaela Jordana, i Toni Kukoč (47) pozdravio je rušenje rekorda (Golden State Warriorsi ostvarili jednu pobjedu više u NBA sezoni, 73, od dosadašnjih rekordera Chicago Bullsa sa 72 pobjede) u broju pobjeda momčadi kojoj su obojica pripadali. Javio nam se nakon što je taj dan posjetio kiropraktičara.

"Kreće sezona golfa pa moram biti siguran da je sve u redu s leđima".

Posve je siguran u nešto drugo, a to je da Warriorsi ne samo da igraju najbolju, već i najljepšu košarku danas.

"Moj bivši suigrač Steve Kerr uspio je kao trener postići da mu momčad igra brzo, ali timski, jedan za drugoga pa stalno jedan drugoga bodre. Istovremeno im je sve to i zabava pa ih stalno vidite nasmiješene, a sjajno je kada kroz sezonu prolaziš tako. Oni i Spursi meni su najdraži sastavi za gledanje".

Kukoč skida kapu vođi Warriorsa Stephenu Curryju, no ne misli da je on najbolji košarkaš današnjice.

"Curry je igrač nevjerojatnog šuterskog ranga, no ako uspoređujemo LeBrona Jamesa i njega, ja ću uvijek dati prednost LeBronu jer igra jednako dobro u oba smjera. Kada bih slagao momčad, prije bih uzeo LeBrona i Duranta nego Curryja koji jest sjajan strijelac, ali propušta u obrani. On je igrač po kojem moraš graditi ostatak momčadi koji će zatvarati te rupe. Zato smatram da njima jako puno vrijede igrači poput Boguta, Greena i Iguodale".

Kreće sezona golfa

Stephen Curry i Klay Thompson najubojitiji su tandem šutera u ligi. Fascinira njihova lakoća s kojom igraju i postižu koševe.

"To su igrači kojima svaki put moraš biti na ruci. I kada bi promašili 15 zaredom, oni bi šutirali i 16. put uvjereni da će sljedeću pogoditi. Jako me zanima što će im se dogoditi ako im netko u doigravanju spusti napad na 80-90 koševa. Tada bi mogli imati problema. Bude li se igralo na više od 100 koševa, onda će ih vrlo teško netko dobiti. Kompletna promjena u Clevelandu izvedena je s tom namjerom, da u eventualnom finalu mogu mečirati brzinu i način igre Warriorsa. Osim toga, za razliku od Cavsa koje na Istoku nema tko dobiti u sedam utakmica, Warriorsima će na Zapadu biti puno teže jer imaju na svojoj strani ždrijeba i Spurse, Oklahomu, Clipperse. Tu će biti jako zanimljivih serija".

Što im donosi australski Hrvat Andrew Bogut, Tonijev suigrač u njegovoj posljednjoj NBA sezoni u dresu Milwaukeeja?

"On nije centar koji treba 10-15 šuteva i koševi su njegova najslabija točka, no istovremeno je vrlo pametan igrač, sjajan u čitanju obrane, ali i zatvaranju prostora u vlastitom reketu i pomaganju. On im pokrije puno defenzivnih pogrešaka koje naprave vanjski igrači. Njega puno više koriste kao dodavača s vrha reketa, a puno manje u pick and rollu".

Za najvažnijeg igrača Warriorsa Kuki je proglasio Draymonda Greena.

"Svojom svestranošću njima Green zlata vrijedi. On im je najvažnija karika. Vidim da ga neki uspoređuju s našim Pippenom, no ja sam uvjeren da bi Pippen imao više uspjeha u čuvanju Greena nego obratno".

Možemo i usporediti Bullse iz 1996. i Warriorse iz 2016.?

"Ljudi se žure pa zbog jedne pobjede više proglašavaju ove Warriorse boljima od onih Bullsa. Naš je problem tada bio taj što mi nakon što smo prošli Lakerse, koji su bili rekorderi sa 69 pobjeda, više nismo imali konkretan cilj jer nas više nitko nije mogao stići pa je trener Jackson u posljednjih šest-sedam utakmica počeo odmarati igrače. Da je nama netko rekao zadatak vam je izboriti 74 pobjede, vjerujem da bismo i to učinili. Osim toga, meni se čini da ovi Warriorsi ne bi dobro podnijeli košarku koja se tada igrala, a čini mi se da je bila fizički agresivnija. Ja ne vjerujem da bi Curry u to vrijeme uspio imati ovoliki broj šuteva, naročito trica, a da ga netko ne bi poklopio po ušima. Tada se igrala puno fizikalnija košarka, a sada su vrhunski igrači maksimalno zaštićeni".

Dolazi na pripreme

Možemo li zamisliti okršaj Bullsa iz 1996. i Warriorsa iz 2016.?

"Ako su njihove najveće kvalitete brzina i preciznost, mislim da smo mi imali dovoljno oružja da protiv toga igramo. Imali smo i veći broj igrača koji su mogli igrati s leđima prema košu, što oni ne bi mogli braniti. Ne vidim gdje bi to oni imali prednost nad nama, ne vidim tko bi nama to zabio 35-40 koševa. Oni ne bi imali rješenje za Jordana, a mi smo imali Harpera koji je bio u stanju ukrotiti igrače poput Curryja. Vjerujem da bi za nas u seriji bilo negdje 4-2".

Poput naših NBA-jevaca Bogdanovića i Hezonje, i Toni Kukoč će uskoro u Hrvatsku.

"Doći ću negdje sredinom lipnja i namjeravam biti na pripremama reprezentacije 7-10 dana, da vidim kako se pripremamo. Ne planiram ići na taj kvalifikacijski turnir u Torinu, no vidjet ćemo još".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije