Croatia Saint Louis

Mala hrvatska zajednica s velikim srcem za nogomet

St. Louis
Foto: Sveto ime Croatia
1/2
05.12.2016.
u 12:59

Igrajući u drugoj diviziji te lige u sezoni 1977./1978., premoćno je osvojila prvo mjesto, što je najveći sportski uspjeh u klupskoj povijesti

U relativno maloj zajednici Saint Louisa, uz postojeće hrvatske političke organizacije poput Hrvatske seljačke stranke (HSS), Hrvatske republikanske stranke (HRS), Hrvatskog oslobodilačkog pokreta (HOP) i Hrvatskog narodnog otpora (HNO), naši ljudi toga grada osnovali su 21. rujna 1973. i Nogometni klub "Croatia".

Utemeljitelji – Mirko Ćorić, Zvonko Ziglioli, Ivan, Stipo, Pero i Vladimir Brekalo, Karlo Anić, Stipo Ćorić, Stojan Viduka, Ladislav Kranjac, Ivo Kunovi, Mirko Nikolić i mnogi drugi – izabrali su upravu na čelu s predsjednikom Mirkom Ćorićem.

Hrvatski nogometni klub od osnutka se natjecao u ligi Khouri i C.Y.C. (Katoličko vijeće mladeži). 

Prvu službenu utakmicu Croatia je odigrala 5. listopada 1973. u poznatom gradskom Forest Parku. Već u debitantskoj natjecateljskoj sezoni momčad je osvojila prvo mjesto u svojoj skupini, ali je izgubila utakmicu za prvaka lige Khouri. 

Nakon prijelaza u jaču ligu C.Y.L. u sezoni 1974./1975., osvojila je četvrto mjesto u drugoj diviziji, a osvajanjem trećega mjesta 1975./1976. plasirala se u mnogo jaču ligu St. Louis.

Igrajući u drugoj diviziji u sezoni 1977./1978., premoćno je osvojila prvo mjesto, što je najveći sportski uspjeh u klupskoj povijesti. 

Ulaskom u prvu diviziju, Croatia je već u prvoj sezoni ostvarila treće mjesto. Natjecala se i u Amaterskom kupu USA, ali bez većega uspjeha.

Treba istaknuti i to da klub redovito sudjeluje na turnirima bez obzira na veliku udaljenost St. Louisa od većine američkih i kanadskih gradova.

Uz spomenute sportske uspjehe, vrijedan je spomena i podatak da je uprava kluba u proljeće 1976. kupila zemljište s lijepo uređenim igralištem i velikom zgradom u kojoj su dvorana za društvene aktivnosti i svlačionice. 

"Hrvatsko zemljište" omogućilo je povećanje fleksibilnosti u aktivnostima kluba i hrvatske zajednice općenito.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije