Požega, 1863. – Kreševo 1918.

Kako je Hrvat tijekom svoje afričke ekspedicije imenovan glavnim povjerenikom za istočni Kongo

Dragutin Lerman
Foto: Shutterstock
25.01.2017.
u 10:30

Između 1882. i 1896. u četiri navrata u tamošnjim je džunglama proveo ukupno tri tisuće dana te uspostavio belgijsku kolonijalnu upravu

Dragutin Lerman bio je hrvatski istraživač, svjetski putnik i putopisac. Nakon mnogo lutanja po Europi, gdje je savladao nekoliko jezika, zaposlio se u Karlovcu. 

Odatle se 1882. javio na oglas za sudjelovanje u afričkoj ekspediciji glasovitog britanskog istraživača Henryja Mortona Stanleya. 

Uputivši se u porječje Konga, prije ijednog drugog bijelca savladao je nekoliko afričkih dijalekata pa je sudjelovao u pregovorima i sklapanjima sporazuma s domorodačkim poglavicama. 

Zahvaljujući sposobnosti, belgijska vlada ga je imenovala glavnim povjerenikom za istočni Kongo (današnji DR Kongo). 

Između 1882. i 1896. u četiri navrata u tamošnjim je džunglama proveo ukupno tri tisuće dana te uspostavio belgijsku kolonijalnu upravu. 

Zahvaljujući njegovu utjecaju, jedan od slapova na rijeci Kwilu nazvao je Zrinski Chutes – Slapovi Zrinskih. 

Misionar i istraživač George Grenfell napisao je za Lermana da je bio jedan od najhumanijih upravitelja belgijske administracije u Kongu. 

Po povratku darovao je Hrvatskom narodnom muzeju (danas Etnografskom muzeju u Zagrebu) vrijednu zbirku od 500 predmeta naroda istočnog Konga. 

Njegov dnevnik pretvoren je u dvije knjige. 

Prvu, objavljenu 1891. pod nazivom Dnevnik iz Afrike, napisao je i tiskao njegov prijatelj iz Požege, Julije Kempf kojeg je Lerman obavještavao o tijeku ekspedicije. 

Druga je knjiga objavljena 1894. pod nazivom Novi dnevnik iz Afrike. 

Po povratku se nije uspio skrasiti u Požegi već je krenuo istraživati zlatnu žilu i rudna bogatstva u Bosni, gdje je u okolici Kreševa umro od tropske bolesti. 

Lerman je inspirirao dvojicu drugih hrvatskih istraživača, Mirka i Stjepana Seljana koji su se bavili kartografiranjem Afrike i Južne Amerike početkom 20. stoljeća. 

Komentara 3

ZZ
zzz
20:23 25.01.2017.

Nije baš tako idealno. Šef mu je bio Stanley, koji je bio pomagač kralja Leopolda II. (osoba koja je masakrirala milijune u Kongu). Koga zanima neka pročita ovdje, sve je detaljno objašnjeno: http://net.hr/danas/svijet/presuceni-genocid-dobro-ga-pogledajte-masakrirao-je-10-milijuna-ljudi-a-jedva-ste-culi-za-njega/

DU
Deleted user
21:21 25.01.2017.

Pricati o humanosti u koloniji gdje je pogubljeno na milijune ljudi a onima koji nisu donijeli propisanu normu kaucukovca su sjekli ruke je veoma relativno. Biti u takvom okruzenju i pricati da je netko human je veoma licemjerno.

ZE
zelenakrava
22:57 25.01.2017.

Dragutin Lerman je poznati hrvatski istraživač.Autor teksta obraća se čitateljima kao da je Lerman nekakvi anonimus za koga nitko nije čuo. Stanley je bio novinar i avanturist i postao je slavan kada je pronašao Davida Livingstona. A zvjerstva kralja Leopolda i onih koji su ih radili u njegovo ime su činjenica. Samo iz kojih izvora mi o tome saznajemo? Britanskih?!!! Oni su se potrudili da o tome sazna široka svjetska javnost a vjerojatno kako bi svoja zvjerstva što više pomeli pod tepih.Tko ima medije formira javno mišljenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije