Klement Sisarić

Iseljenik koji je zbog zabrane pušenja napustio Ameriku

Klement Sisarić
Foto: Jolanda Todorović, Rijeka
1/2
29.07.2016.
u 10:36

I danas se u obitelji prepričava zgoda koja potvrđuje njegovu naprasitu narav. Jednog je dana, umoran od mukotrpnog rada, sjeo da se odmori i zapali cigaretu

Klement Sisarić - Kleme iz Podgore (pored Makarske, Dalmacija), sin je Jure Sisarića, imućnog trgovca koji se oženio Mandinom, obrazovanom i lijepom djevojkom s Visa.

Mandina je za pomoć u kući dovela mladu mještanku Matiju Vela i, kako nisu mogli imati djece, nagovorila je Juru da im Matija rodi "dite". Usprkos očekivanom protivljenju Crkve, progonu vlasti i moralnoj osudi mještana, Matija je Juri rodila sedmero nezakonite djece!

Nakon očeve smrti i nemogućnosti da naslijedi njegovu imovinu, Kleme odluči otići u Ameriku. Zaputio se u Hamburg, ukrcao u parobrod Blucher i 28. listopada 1906. stigao u New York gdje se zaposlio kao lučki radnik.

I danas se u obitelji prepričava zgoda koja potvrđuje njegovu naprasitu narav. Jednog je dana, umoran od mukotrpnog rada, sjeo da se odmori i zapali cigaretu. Opazio ga je šef i strogo prekorio. Kleme je ustao, odbacio cigaretu i - otišao! Odlučio je napustiti Ameriku i vratiti se.

"Neću živjeti u zemlji u kojoj, kada mi se prohtije, ne mogu ni 'španjulet' zapalit".

Iskrcao se u Trstu i vratio u rodnu Podgoru.

U međuvremenu, njegova pomajka Mandina, koja je i nakon Jurine smrti zadržala u kući svoju pomoćnicu Matiju, zatraži da se Jurina djeca priznaju kao zakonita. Carskim su ukazom djeca doista priznata zakonitim nasljednicima Jure Sisarića.

I Kleme je naslijedio dio povećeg očevog imetka i oženio se Darinkom Andrijašević iz Gradca - s kojom je imao šest kćeri.

I on je, poput oca, spretan i okretan - ima brod i ribari, uzgaja masline i bavi se vinarstvom. Sagradio je i veliku kuću, no kako poslovi lijepo napreduju, odlučio je pokrenuti trgovinu vinom u podosta udaljenoj Slavoniji - i preselio se u Osijek.

Pod starost Klement zajedno s Darinkom seli iz Osijeka kćeri u Rijeku, bliže rodnom kraju. Najviše zato da opet može gledati more i brodove.

 

preuzeto iz knjige Merika - Iseljavanje iz srednje Europe u Ameriku 1880. - 1914.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije