Blaž Čupić

Hrvatski kardinal prkosi Trumpu

Blase Cupich
Foto: IPA/PIXSELL
1/2
23.03.2017.
u 09:43

Još 2011. preporučio je svećenicima svoje biskupije da ne sudjeluju na prosvjedima ispred klinika u organizaciji udruge Planirano roditeljstvo te da ignoriraju djelatnosti pro-life pokreta "40 dana za život" ispred klinika koje obavljaju pobačaj

U crkvi Bezgrešnog začeća u Chicagu toga jutra u grobnoj se tišini upijala svaka riječ s oltara. Na stotine vjernika već je zauzelo drvene klupe, toliko ih je ostalo i stajati: uvijek je tako, kažu, kada govori čikaški nadbiskup, kardinal Blaž Čupić. 

Stadu ovoga Božjeg pastira posljednjih su mjeseci prišle i tisuće imigranata, osobito otkako im novi predsjednik Donald Trump svakom svojom novom uredbom tjera strah u kosti. 

>> Novi kardinal Blase J. Cupich posjećuje rodbinu kraj Varaždina, on je njihov Blaž

Stoga kardinal nerijetko predvodi mise i na španjolskom, to je materinski jezik brojnih došljaka koji ga slušaju jer upravo u okrilju njegove crkve traže i nalaze utjehu.

"Crkva stoji s vama", izgovorio je nadbiskup toga jutra po tko zna koji put. 

"Od ranih dana ove imigrantske nacije Crkva je pratila one koji su tražili spas od progona, bježali od siromaštva i rata u svojim zemljama i stigli ovamo tražeći da u zamjenu za svoj rad i vjernost dobiju državljanstvo. I svećenici su često dolazili s ovim imigrantima, ponekad na istim brodovima..."

Hrvatski korijeni na grbu

Zna to dobro Čupić, na tim brodovima prije točno stotinu godina stigli su i njegovi preci. 

Kardinalova baka Barbara Bahun u obećanu se zemlju zaputila odmah nakon Prvog svjetskog rata iz rodne Vinice pokraj Varaždina. U Nebraski je upoznala Ivana Majhana, rođenog u Kohanjcu pokraj Karlovca, a u njihovu braku rođeno je četvero djece, među kojima i kći koja se pak udala za Blaža Čupića i rodila devetero djece, među njima i malog Blaža, današnjeg kardinala. 

I njegovi preci s očeve strane hrvatskog su roda: baka Roza je iz Maruševca, a djed Blaž iz Slavonskog Broda.

Svoje hrvatsko podrijetlo kardinal Čupić rado ističe, a hrvatske korijene ugradio je i u grb koji nosi na prsima.

Posljednjih godina srce ga vuče u domovinu predaka: posjetio je viničku župu, rodni kraj bake Barbare, gdje se susreo se s varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom, bio je u Lepoglavi, poslije u Karlovcu, lani je doputovao u Dubrovnik gdje je susreo i hrvatsku predsjednicu...

Papa Franjo imenovao ga je kardinalom prošle godine u studenom, no američkim medijima zanimljiv je bio i prije. 

Još 2011. preporučio je svećenicima svoje biskupije da ne sudjeluju na prosvjedima ispred klinika u organizaciji udruge Planirano roditeljstvo te da ignoriraju djelatnosti pro-life pokreta "40 dana za život" ispred klinika koje obavljaju pobačaj. 

"Nisam zabranio svećenicima moliti pred klinikama, samo sam im rekao da vjerujem da se odluka o pobačaju ne donosi pred klinikama, nego za kuhinjskim stolovima i u dnevnim boravcima", protumačio je medijima. 

Istodobno, svojim izjavama poput "homoseksualci su ljudi" stekao je brojne poklonike i u LGBT zajednici. 

Nadalje, u veljači je pozvao svećenike i katoličke škole u Chicagu da ne puštaju imigracijske inspekcije na župne prostore bez naloga. 

"Čupić je stao na prvu crtu zaštite Chicaga kao grada utočišta nakon što je predsjednik Trump najavio borbu protiv ilegalne imigracije", piše Chicago Tribune navodeći da se za prava imigranata u SAD-u zalaže i zbog vlastitog, hrvatskog podrijetla.

'Mračan trenutak povijesti'

U razgovoru za isti list osvrnuo se i na aktualne događaje u SAD-u. 

"Istina je da je svako ljudsko biće napravljeno na sliku Božju i zaslužuje dostojanstvo i poštovanje koje je u korijenu naše vjere. Zbog te istine, danas sam ovdje da vas uvjerim da stojimo uz one koji se boje izraza mržnje i prijetnji koje su u posljednjih godinu dana upućene imigrantima i izbjeglicama", naglasio je.

Čupić već mjesecima kritizira Trumpove stavove o imigrantima. Nakon što je došljacima iz sedam muslimanskih zemalja zabranjen ulaz u SAD, ovu je odluku nazvao mračnim trenutkom povijesti. 

"Odluka da se odbiju izbjeglice i da zatvorimo našu zemlju za one, pogotovo za muslimane, koji bježe od nasilja, ugnjetavanja i progona protivna je katoličkim i američkim vrijednostima. Zar nismo ponavljali katastrofalne odluke onih iz prošlosti koji su odbijali ljude koji su bježali od nasilja, ostavljajući neke narode i religije da budu marginalizirani i isključivani? Mi katolici morali bismo dobro poznavati tu povijest jer smo, za razliku od drugih, i sami bili na drugoj strani takvih odluka", istaknuo je kardinal Čupić koji diljem Amerike provodi nauk svoga poglavara pape Franje. 

>> Oduševljeni Hrvati u u Chicagu i Milwaukeeju

Komentara 2

LU
lunar777
16:21 23.03.2017.

Bez obzira na ovakve primjere, vrata paklena neće Crkvu nadvladati...

DU
Deleted user
16:17 23.03.2017.

Franciscus pessimus papa est.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije