Veliki Tabor, Hrvatsko zagorje, 1647. - Meksiko, 1683.

Hrvatski iseljenik navodno je otrovan u Meksiku zbog alkohola

Ivan Ratkay
Foto: Shutterstock
30.11.2016.
u 09:53

Uz treći putopis izradio je kartu pokrajine Tarahumare, na kojoj je označio geografske širine i dužine, strane svijeta, rijeke i planine, te je ucrtao misijske postaje, španjolske utvrde i naselja indijanskih plemena

Ivan Ratkay bio je jedan od prvih hrvatskih i slavenskih misionara na američkom kontinentu. 

Iako potječe iz ugledne velikaške obitelji, čime mu je bio osiguran lagodan život, vrlo rano napušta svoju barunsku titulu i službu paža na dvoru cara Leopolda I. u Beču te pristupa isusovačkom redu. 

Nakon što se odlučuje za misionarski poziv, od 1680. djeluje u Meksiku među indijanskim plemenima, obraćajući ih na kršćanstvo te podučavajući ih civilizacijskim tekovinama. 

Napisao je tri izvješća u obliku dnevnika o svojim putovanjima, misijskom djelovanju i običajima starosjedilaca. To su najstariji opisi tih krajeva, s mnoštvom pojedinosti. 

Uz treći putopis izradio je kartu pokrajine Tarahumare, na kojoj je označio geografske širine i dužine, strane svijeta, rijeke i planine, te je ucrtao misijske postaje, španjolske utvrde i naselja indijanskih plemena. 

Bila je to prva karta tog meksičkog teritorija, a ujedno i jedan od prvih kartografskih radova hrvatskih autora. 

Bio je veliki borac za prava urođenika. 

Umro je u 36. godini života, vjerojatno otrovan od urođenika jer im je, nagađa se, branio alkohol, jedno od najvećih poroka što su ga Španjolci donijeli u Novi svijet. 

Mnogi ga drže mučenikom i svecem.   

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije