Dario Đurinovac

Hrvatski iseljenik: Dok mi djeca ne slušaju turbofolk, ja sam miran otac

Dario Đurinovac
Foto: Privatni album
1/3
25.04.2017.
u 10:33

Kad je imao samo godinu dana, junak naše priče došao je s roditeljima u Njemačku, gdje mu je majka već ranije živjela

Grupa "Hole full of Love" posljednjih nekoliko godina postala je odlična njemačka rock atrakcija koja puni i najveće koncertne dvorane. Nju su 1994. osnovali Hrvat Dario Đurinovac iz Bad Homburga i Nijemac Karsten Kutscher.

Uzlet su doživjeli 2004. godine kada ih je angažiralo njemačko Savezno ministarstvo vanjskih poslova da održe dva koncerta i to u Afganistanu. 

>> Otišao za svojim snovima u Njemačku, no sada se osjeća usamljeno: Ovdje nisam uspio pronaći krug prijatelja

Na turneji su bili pet dana, a nastupali su za sve ISAF-ove jedinice (Misija međunarodnih jedinica za sigurnosnu potporu u Afganistanu), stacionirane u Kabulu u Camp Warehouseu...

"Hrvatska vojna policija koja se tamo nalazila, jako nam se obradovala. Pogotovo zato što je frontman Hrvat. Bili su ponosni i primili su nas kao vlastitu obitelj. Njemački RTL pratio nas je i snimao te pustio na TV-u dokumentarnu emisiju u tri nastavka", prisjeća se Đurinovac, pjevač grupe "Hole full of Love".

Ovaj glazbenik rođen je u Osijeku. Kad je imao samo godinu dana, došao je s roditeljima u Njemačku, gdje mu je majka već ranije živjela.

"Moj djed Josip Nadj bio je od 1980. do 1990. godine direktor u Glazbenoj školi za mlade u Neu Isenburgu. On je već kao 16-godišnjak svirao u Zagrebačkom simfonijskom orkestru i poslije u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu obou i klarinet. Početkom šezdesetih godina odselio je s mojom bakom i majkom u Njemačku. Kasnije sam pohađao tu glazbenu školu u Neu-Isenburgu. Zapravo sam počeo pjevati još dok sam bio u pelenama, barem tako kaže moja majka", smije se naš sugovornik.

Njegov otac od svoje prve plaće kupio je magnetofon Grundig i snimao kako mu sin pjeva. 

Đurinovac je s 14 godina počeo svirati električnu gitaru i u Frankfurtu osnovao svoj prvi bend.

No, 1992. bila je godina promjena. Otišao je na koncert "Rock za Hrvatsku" u Eissporthalle Frankfurt, gdje je nastupao i "Psihomodo pop", u to vrijeme jedan od najboljih hrvatskih rock-bendova.

Nakon tog događaja odlučio je osnovati "Hole Full Of Love". 

Kad je 1993. godine upoznao Karstena Kutschera, vrhunskog gitarista, počeli su planovi koji su se realizirali godinu kasnije.

"Hole Full Of Love", uz Darija čine Toni Clark, ritam gitara (SAD); Karsten Kutscher, solo gitara (Njemačka); Minnie Schramm, bubnjevi (Njemačka); Ede Keiser, bas gitara (Njemačka); Peter Zettl, bubnjevi (Njemačka); Jason Fretz, ritam gitara (Njemačka).

"Svirao sam gitaru i pjevao vlastite skladbe na engleskom jeziku. Naši su idoli u to vrijeme bili AC/DC, Rolling Stones, Motörhead, Stray Cats, Foreigner i drugi", priča naš sugovornik.

Tijekom karijere, u Njemačkoj su ga rado uspoređivali s legendarnim pjevačem grupe AC/DC Bonom Scottom, jednim od najutjecajnijih i najkarizmatičnijih glazbenika svih vremena. 

"Pjevati kao on i ujedno svirati gitaru, bilo je jako teško. Za mene je Bon Scott jedan od najboljih tekstopisaca. Koliko ja znam, samo nas je dvojica koji to možemo profesionalno izvesti. Jedan glazbenik živi u Los Angelesu, a drugi sam ja", ističe Đurinovac.

Njegov kolega u bandu Karsten Kutscher zna svirati gitaru točno onako kako to čine Angus i Malcolm Young. 

Naš sugovornik radi i kao producent u glazbenoj industriji. Godine 2008. surađivao je s DJ Tocadiscom. Sudjelovao je na njegovom solo-albumu koji je dobio nagradu MTV Music 2008. Pjesma se zove Juicy Woman. 

Radio je i pod umjetničkim imenom Nino Nuts. Poslije je taj pseudonim promijenio u Jack Ninonac. 

Ovaj hrvatski glazbenik ostvario je i uspjeh u Sjedinjenim Američkim Državama.

Objavio je tri CD-a (2014. Power Of Life, 2015. Tequila, 2016. Juicy Woman), a od 2014. ima ugovor s newyorškom glazbenom kućom Factory Fast Records.

Darijeva supruga je Njemica. Imaju dvije kćeri od devet i 12 godina.

"Kažu da vole slušati AC/DC, no nisam baš jako siguran u to. Ali dok ne slušaju turbofolk, uglavnom sam miran otac", smije se Đurinovac.

>> Životni put Hrvata u Njemačkoj. Od zidara do Hollywooda

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije