navigacija Priče 1
Iskreno

Hrvati u Kanadi zbog posla ne obilježavaju Sve svete: Moja djeca ne idu na groblje, ne znam ni hoće li koja svijeća gorjeti za našu generaciju

Mlađi često ne razumiju nas starije koji se grčevito držimo svojih običaja i nikad, baš nikad, ne bi propustili susret na groblju

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

U nedjelju smo bili na Assumption groblju u Mississaugi. 

Čitatelji u Hrvatskoj vjerojatno će se pitati kako to da Sve svete slavimo dva dana prije redovnog datuma.

Nažalost, ovdje je sve posvećeno poslu i rijetko tko može izaći ranije ne bi li se poklonio svojim najmilijima.

Ne znam je li moja majka, poput mnogih drugih ljudi, ikada razmišljala o tome da će jednog dana počivati na mjestu čije ime ne zna pravilno ni izgovoriti. No život očito piše drukčije priče.

Brojni Hrvati sahranjeni su na grobljima diljem Toronta, Hamiltona, Burlingtona, Vancouvera i Calgaryja. 

Dr. sc. Mladen Horvat, župnik "Naše Gospe Kraljice Hrvata", govorio je o tome kako su naši pokojni uvijek ulagali u hrvatsku zajednicu i nadali se da će domovina jednom postati neovisna i demokratska.

Gledala sam oko sebe i srce me zaboljelo. Većina nas bila je starije životne dobi, a od mladih gotovo nitko.

Nisu došla ni moja djeca jer druge generacije često ne razumiju nas starije koji se grčevito držimo svojih običaja i nikad, baš nikad, ne bi propustili susret na groblju.

Doista mi je bilo teško gledati ta starija lica s vječnim pitanjem: "A što će biti s nama? Hoće li nas itko ikada posjećivati kad zauvijek odemo?" 

Danas sam jako željela biti u Zagrebu jer bi mogla poći na Mirogoj s onima koji nisu zaboravili kako se poštuju naši stari.

I netko će možda reći: "Pa zašto svoje mlade nisu naučili ići na groblje?"

Moja djeca su uvijek posjećivala baku i djeda na dan Svih svetih, a danas eto, više ne idu. Partneri su jači, nažalost. 

Voda života odnijela ih je negdje gdje mene srce boli. 

Tog dana na groblju pitala sam se, vjerojatno poput mnogih drugih, koliko će mladih iz treće generacije Hrvata na Sve svete posjećivati naše grobove.

Koliko će svijeća biti upaljeno za nas iz prve i druge generacije iseljenika koji su domovinu napustili zbog mnogih težih i lakših razloga?

Ocijeni:

1 2 3 4 5

3 (26 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

55
Registracija
 • bbboriginal1968 bbboriginal1968

  01.11.2016 u 12:29h

  Uglavnom bih se slozio sa autoricom ovoga teksta. I mi zivimo u Kanadi i nekako imamo isto zapazanje, Dan Svih Svetih se nazalost ovdje u Kanadi ne obiljezava sa takvom znacajnoscu kao u nasoj Domovini. Ja sam danas morao uzeti slobodan dan da bi nekako na vrijeme stigao na grobove svojih najmilijih. Ali, gdje bih dodao komentar na tekst autorice je da problem kanadskih mladih Hrvata nije u njima nego u nama roditeljima koji smo zaduzeni nasoj djeci predati svoju kulturu i obicaje. Moja djeca nemogu naci dovoljno dobar razlog da sa nama ne odu pomoliti se za svoje bliznje na tako Sveti dan kao sto su Svi Sveti. Hvala
  16 76% 5
 • ivanlovin ivanlovin

  01.11.2016 u 11:37h

  Covjece sto vi izmisljate, danas tamo nitko nije na groblju jer je radni dan. A za vikend je groblje puno, jer se blagdan obiljezava za vikend. Dok sam zivio tamo mnogo Iraca Kanadana i ostalih krscana bilo koje generacije ide na groblje zapaliti svijecu svojim najmilijima. Oni samo ne obiljezavaju na ovakav nacin kao mi danasnji dan.
  12 71% 5
 • deja

  01.11.2016 u 11:48h

  Canada je multikulturna zemlja i danasnji poslodavci bez problema daju slobodno za blagdane razlicitih vjera. A to sto djeca nasih iseljenika sve manje i manje cijene i prate nase obicaje nije nicija druga greska nego do roditelja. Zivim u Canadi 15 godina ali moja sva obitelj i dalje svake godine ode na groblje na Sve Svete, a redovno slavimo sve nase blagdane i odrzavamo nasu tradiciju koju smo donijeli iz kraja.
  11 79% 3
 • trolokva trolokva

  01.11.2016 u 20:35h

  joj ma dajte ta treca generacija i nisu hrvati,hrvatski vjerojatni i ne pricaju,a o domovini znaju iz turistickih brosura,zalosno ali je tako,to su vec kanadjani
  1 50% 1
 • Aviana Aviana

  01.11.2016 u 20:02h

  Moj suprug i ja smo isto otišli u Kanadu prije par godina,članak je živa glupost jer sam ja i u Hrvatskoj za blagdan radila i apsolutno mi se ne razlikuje u ničemu osim što u Kanadi nije praznik a u Hrvatskoj jest ali je veliki broj ljudi radio unatoč prazniku.Stvarno bi i novine više trebale prestati sa objavljivanjem ovakvih članaka.
  1 100% 0
 • rococod rococod

  01.11.2016 u 19:47h

  Kakvo groblje ja hocu da me se kremira i baci moj pepel u Jadransko more. Kad si mrtav svjece ti nista ne znace. A kad sam dio Jadrana mnogi ce mi doci na grob svako ljeto =)
  1 50% 1
Pregledaj sve komentare