Zabrinjavajući podaci

Hoće li tko ostati? Iz BiH u Njemačku odlazi sve više medicinskog osoblja

Transplantacija
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
23.10.2016.
u 19:25

Od 2011. do 2016. godine putem ovog projekta posao medicinske sestre ili tehničara u Njemačkoj je pronašlo oko 400 osoba

Ne napuštaju liječnici i medicinske sestre samo Hrvatsku. Nije za utjehu, ali i naša susjedna zemlja bori se s istim problemima.

U Njemačku će uskoro iz Bosne i Hercegovine otići još 170 medicinara. Na rujanski natječaj za posredovanje pri pronalaženju posla prijavilo se 200 zainteresiranih osoba, a 170 je zadovoljilo uvjete.

Džejna Hurtić, koordinatorica projekta "Triple win" koji se provodi temeljem sporazuma dvije zemlje o zapošljavanju, za Dnevni avaz je izjavila kako Savezna agencija Njemačke traži poslodavce, a BiH je zadužena za odabir kandidata.

"Sada slijede pripreme za odlazak u Njemačku. U drugoj polovini listopada počet ćemo s besplatnim tečajevima jezika te stručnim seminarom. Tečajeve do stupnja B2 i troškove pripreme za nostrifikaciju diploma snose njemački poslodavci", pojasnila je Hurtić.

Od 2011. do 2016. godine putem ovog projekta posao medicinske sestre ili tehničara u Njemačkoj je pronašlo oko 400 osoba iz Bosne i Hercegovine.

Taj broj je u stalnom porastu.

Komentara 10

GL
GLADIATOR
19:58 23.10.2016.

Jučer ste pisali kako Izetbegović uvozi Arape, mislim daje sve jasno.

DU
Deleted user
21:41 23.10.2016.

Pa granice su otvorene... Neka svaka država nešto započne s onim što ima. A ne govoriti o tome kako će drugi imati probleme np. ako im dođe previše izbjeglica. Nek se Nijemci brinu o svojim problemima a Bosanci, Hrvati i Srbi o svojim. Ali na balkanu vole ljudi više tuđe probleme, tako da njihovi problemi ostaju neriješeni.

PJ
pjer1963
01:08 24.10.2016.

Vecina ce dobiti posao u jednom od brojnih starackih domova.Biti ce im najteze prvih 18 do 24 mjeseca.U tome roku ce ih poslodavac iskoristavati do maksimuma,a kada se snadju naci ce posao u bolnici gdje je puno lakse raditi ali ce uvijek osjecati da su samo stranci i za sve ce morati uloziti puno vise energije nego domaci.Prvih nekoliko godina ce cesto ici u Bosnu na godisnji, a nakon nekog vremena i to ce se prorijediti. Pozdrav: Nostradamus!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije