Večernjakova iseljenička turneja: Chicago

Hrvat zadovoljan na ESPN-u: Može se dobro zaraditi!

Ivan Jurković
Foto: Matej Pavelić
1/6
13.05.2016.
u 04:14

U obitelji Jurković slavilo se 18. kolovoza 1967. godine. Iako je rođen kao Nijemac, Ivan je u Americi pohađao hrvatsku školu. Kod kuće nije pričao ni engleski, ni njemački jezik

Što sve spaja Dražena Petrovića, Tonija Kukoča i Dina Rađu s ovim čovjekom? Naizgled ništa, osim američkog života i strasti za sportom. Kritičarima, poput njega samog, nedovoljno razloga.

Ipak, ima još nešto. O legendarnoj trojici s ponosom je pričao da su "njegovi".

On je Ivan Jurković, nekadašnji američki nogometaš koji na čikaškom ESPN-u radi kao sportski komentator.

Ovdje se analizira košarka, bejzbol, hokej, američki, ali i europski nogomet. Kako se u narodu kaže, bezbroj je utakmica u Jurkovim nogama. Korijene ne zaboravlja, a priliku uvijek iskoristi.

"Svi ovdje znaju da sam Hrvat i tko je Luka Modrić. Što radim? Ponedjeljkom komentiram kako je tko igrao u europskom nogometu, što su napravili Rakitić i Perišić", kaže naš sugovornik.

Nakon devetogodišnje nogometne karijere tijekom koje je igrao za momčadi Green Bay Packers i Jacksonville Jaguars, Jurković se povukao iz sporta i umjesto po lopti, počeo je udarati po kolegama igračima.

"Godine 1991. prvi put sam bio na radiju. Producent mi je tad rekao: 'Dobar si. Uz malo treninga i savjeta, možeš raditi ovdje'. Tako sam od 1991. do 1992. volontirao".

A kada je skupio dovoljno iskustva, ponuda od ESPN-a već je bila na stolu.

"Pričam četiri sata svaki dan i nije mi naporno! No, bio sam najsretniji kad sam igrao nogomet. Zamislite, možeš udariti nekog, a ne ideš u zatvor! Lijep osjećaj. Inače, u Sjedinjenim Američkim Državama dobro se zaradi na radiju".

Ivan u domovinu nije odlazio. No, kako kaže, uskoro će prestati odbijati pozive. Možda mu se Hrvatska toliko svidi da u njoj poželi ostati.

"Imam puno prijatelja i rodbine koji me stalno zovu. I jednom ću otići, ali ne zauvijek. Moram prvo vidjeti kako je tamo".

U obitelji Jurković slavilo se 18. kolovoza 1967. godine. Iako je rođen kao Nijemac, Ivan je u Americi pohađao hrvatsku školu. Kod kuće nije pričao ni engleski, ni njemački jezik...

"Roditelji su uvijek bili ponosni Hrvati. Stalno su mi govorili da moram znati tko sam i odakle dolazim. Sjećam ih se kao danas kako uživaju dok pričaju o domovini i smokvama".

Prošlo je 40 godina, ali njegove uspomene iz djetinjstva još uvijek su kristalno bistre. Toga baš nema u Indiani, gdje danas živi!

"Subotom i nedjeljom sjede uz vino, pršut, sir i papriku. Jedu, piju i pričaju o politici. I tada, u jedan sat kreće ganga, a ja spavam jer moram ići u školu. Bilo je smiješno, bilo je posebno i još uvijek je posebno".

Komentara 2

Avatar Josip M
Josip M
08:06 13.05.2016.

Lijepa priča.. od svakog iseljenika,njegovog rada i zalaganja za sebe i za.. Moju Hrvatsku, mogla bi se napisati po jedna knjiga.Samo kada bi ih hrvatski novinari pronašli,u iseljeništvo ili u domovini u njihovom mirovinskom ili gospodarskom povratku. povratku. lp-jm

NE
neznanac
07:41 13.05.2016.

Nemam rijeci...takvima je dobro svuda.Nije potrebno da budu u vecerbjem-jer im reklama nije potrebna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije