Dani ponosa

Iseljeniku iz Amerike ova dva hrvatska događaja obilježila su 2018.

Foto: Franjo Bertović
1/9
07.01.2019.
u 11:23

U kratkom programu koji je vodio Joe Grlica iz Chicaga, gradonačelnica Steeltona Maria Romano Marčinko uručila je priznanje Mariji Kuren

Kod ispraćaja 2018. godine na um su mi pale mnoge lijepe uspomene s 52. omladinskog tamburaškog festivala u Zagrebu. Iako smo o tome, sada već povijesnom događaju Hrvatske bratske zajednice u Americi pisali, ovom prilikom želim podijeliti svoje dojmove s dana nakon festivala koji je bio dojmljiv i ostao u srcima cijele naše dijaspore.

Nedjelja, 1. srpnja 2018. 

Osvanuo je lijep i sunčan dan. Prema ranijem rasporedu ustali smo rano u hotelu Dubrovnik te se pripremili za misno slavlje u katedrali sv. Stjepana na Kaptolu. Zaobišli smo američku naviku vožnje automobilom i krenuli pješice. Kolonu je predvodio vlč. Pierre M. Falkenhan, koji je s nama doputovao iz SAD-a. U sakristiji nas je srdačno dočekao pomoćni biskup Mijo Gorski. Tu smo se dogovorili o koncelebraciji svete mise te koordinaciji s glazbenim direktorima tamburaških ansambala koji su svirali za vrijeme misnog slavlja. Bilo nam je drago, uz tamburaške ansamble iz Amerike i vodstvo zajednice, vidjeti vrh Hrvatske matice iseljenika na čelu s ravnateljem Mijom Marićem i njegovom suprugom.

Prelijepa katedrala brzo je popunjena, a zvuci tamburice duboko su se usijecali u srce i dušu. Bilo je to doista svečano slavlje. Biskup Gorski uputio je riječi dobrodošlice te u svojoj propovijedi izrazio divljenje gostima izdaleka, koji doputovaše u svoju domovinu da bi u njezinu glavnom gradu održali tamburaški i folklorni festival kao izraz ljubavi i ponosa na svoje podrijetlo. Posebno je bilo emotivno kada je završila misa i katedralom se orila pjesma "Zdravo, Djevo". Stotine kamera pojavilo se oko tamburaša, a suze radosnice klizile su niz lice.

Put je nastavljen prema Dugom Selu i Kleti obitelji Bunčić. Na ovom velikom i lijepo uređenom imanju s vrhunskom restoranskom ponudom okupili su se gotovo svi ansambli koji su nastupili na festivalu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Naša kamera zabilježila je 17 autobusa koji pristigoše ovamo. Sve je teklo prema našim starim i dobrim hrvatskim običajima – na ulazu tamburaška glazba, dobrodošlica s čašicom šljivovice, travarice ili višnjevca – osjećaj gostoprimstva na svakom koraku.

Unutrašnjost restorana prostrana je i lijepa. Svi smo se ugodno smjestili. Domaći ručak, kao i obično, započeo je s juhom, a slijedili su gurmanski dodaci. Vokalno-instrumentalni sastav svirao je za vrijeme ručka te poslije za zabavu. 

U kratkom programu koji je vodio Joe Grlica iz Chicaga, gradonačelnica Steeltona Maria Romano Marčinko uručila je priznanje Mariji Kuren, svojoj sugrađanki i počasnoj dirigentici 32. tamburaškog festivala Omladinske kulturne federacije HBZ-a. Uz buket  i povelju uputila je nekoliko riječi o tome koliko smo svi ponosni na Mariju, njezinu obitelj i svoje hrvatsko porijeklo, što su svi s burnim pljeskom pozdravili.

Nakon ovako lijepog i nezaboravnog poslijepodneva uslijedio je rastanak. Svi tamburaški i folklorni zborovi krenuli su na putovanje Lijepom Našom koje je ranije bilo isplanirano i dogovoreno. Sigurni smo da će sve ovo biti još dugo i dugo prepričavano, kao i Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, praćeno u svakom mjestu.

Čestitke vatrenima koji su ostvarili tako zavidan rezultat, osvojivši srebro sjajnije od zlata. Mnoge su se majice, hrvatske zastavice i drugi kockasti predmeti našli u zrakoplovima na našem povratku u Americi.

Komentara 1

VI
VioletWilliamson
11:14 11.01.2019.

Izrađujem više od 7 tisuća dolara mjesečno radeći skraćeno radno vrijeme.Čula sam da mi drugi ljudi govore koliko novca mogu zaraditi na internetu,pa sam odlučio da ga pogledam.Započela sam i promijenila svoj život. Ovdje.........>>>>> www.WebJob33.Com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije